skip to Main Content

Mikroorganismer – en matta av liv som täcker allt

Mikroorganismer är mycket små, encelliga livsformer. En stor del av dem är bakterier, men det finns även mikroorganismer som inte är bakterier. Vi omges av enorma mängder mikroorganismer; många av dem okända. De utgör en biologisk ”mörk materia” som helt och hållet dominerar jorden.

Mikroorganismer finns överallt, alltid, och täcker alla ytor på jorden. De bildar ekosystem i miniatyr som snabbt etablerar sig i alla miljöer och under alla tänkbara förhållanden. Detta gäller naturligtvis även människokroppen, både in- och utsidan.

Vi har relativt nyligen – på 2000-talet – blivit medvetna om de miljarder encelliga organismer som lever i och på människokroppen. Varje människa lever i själva verket i symbios med en artrik biomassa som främst består av bakterier, vårt mikrobiom. De allra flesta av dessa lever i tjocktarmen (en koloni som brukar kallas för mikrobiotan). Där utför de en mängd livsviktiga uppgifter.

Back To Top